maandag 28 oktober 2019

De herfst

Tijdens de maand oktober leerden we over 'De herfst':

Alle blaadjes van de bomen zwieren en zwaaien in het rond.
Alle blaadjes van de bomen vallen zachtjes op de grond.
Alle blaadjes van de bomen maken snel een mooi tapijt.
Maar die arme, kale bomen zijn nu al hun blaadjes kwijt.

De herfst is veel meer dan vallende blaadjes en kale bomen. Dit mochten de kinderen in levende lijve ondervinden. Het was een drukke maand en er stond heel wat op de planning.

Om het thema in te leiden, keken we op het digibord naar een praatplaat over de herfst. De kinderen mochten verwoorden wat ze op de praatplaat zagen. Op de praatplaat zaten een aantal zwarte bollen verstopt. Wie een bolletje vond, mocht erop klikken: er kwam een extra foto op het scherm, er werd een klein spelletje gespeeld of er werd naar een filmpje gekeken.

Oktober is ook de maand van de spinnen. We luisterden naar het verhaaltje van spinnetje Jonnie. Daarna maakten we onze eigen spin in boetseerklei. Wist je dat een spin zijn eigen huisje maakt? Dit noemen we een web, daarin vangt hij zijn eten. Ook wij hebben onze klassikale spinnenweb gemaakt. We zaten in een kring en mochten een groot stuk touw aan elkaar doorgeven. En wat een stoere kinderen hebben we in onze klas, want niemand is bang van een spin (behalve de juf, ssst).

Tijd voor het echte werk. Iedereen trekt zijn laarzen en regenjas aan. Onze boswachters zijn klaar om naar het bos te gaan. We kregen de opdracht om het bos te doorzoeken naar voorwerpen die op het fotootje stonden in ons doosje. In een extra zak werden voorwerpen verzameld die de kinderen mochten meenemen naar de klas. Al snel kwamen de kinderen erachter dat hun doosje/zak veel te klein was: zoveel verschillende blaadjes, vruchten en paddestoelen. "Juf, een eekhoorn geraakt toch niet in ons doosje en ook de zak is veel te klein?". Jammergenoeg kunnen we niet alles meenemen naar de klas. De eekhoorn en de paddestoelen bleven in het bos.

In de klas mochten we experimenteren met klei en het geraapte materiaal uit het bos.

We maakten een klassikale tekening over 'De herfst' in de klas. Wat zien we allemaal tijdens de herfst? Bomen, vallende blaadjes, een egel, regen,... Iedereen mocht tekenen wat er in hem opkwam. Daarna werd alles vanop de tekening uitgebeeld: een boom, een paddestoel,...

"Juf, tijdens de herfst zie je zoveel pompoenen. Vieren we dan in de herfst ook Halloween?". En jawel hoor, in de klas werd er een klein feestje gehouden in thema van Halloween. Er werden spookachtig koekjes gemaakt in de vorm van spoken en pompoenen die we zelf mochten versieren met stukjes chocolade. Op het einde mochten we echte griezelfoto's nemen. Tijdens het eten van de koekjes luisterden we naar Halloweenliedjes. Het was heel stil in de klas: was de muziek eng of waren de koekjes overheerlijk lekker?

Tijdens de maand oktober stonden we, binnen godsdienst, stil bij 'De handen'. Met onze handen kunnen we heel veel doen: voelen, muziek maken en we kunnen zelfs praten met onze handen. We gaven elkaar een handmassage, we voelden het verschil tussen enkele voorwerpen, we maakten muziek en we leerden zelf om te praten zonder handen. Hoe zeg je hallo tegen iemand zonder te praten? "Maar juf, dat is toch simpel? Je zwaait gewoon.".

Andere activiteiten in oktober: dierendag, ballonnenkermis en Schlagerfestival.

Na de vakantie starten we met een nieuw thema: De koning.

Prettige vakantie!

























































































































































































































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten