dinsdag 23 maart 2021

Thema de jungle

Het thema (de jungle) van de voorbije 3 weken werd gekozen door Alois. 

Juf Nathalie zorgde ervoor dat de hele klas omgetoverd werd tot een echte jungle: roze tijgers, een grote krokodil, heel veel kleine knuffeldieren en speelgoed dieren uit de jungle,... Dat was heel leuk om mee te spelen, maar niet te dicht bij de tijger komen! 

We willen graag de tijger van dichtbij bekijken, maar als we te dicht komen, zal hij misschien bijten of luid beginnen brullen. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we vanop afstand toch naar de tijger kunnen kijken? Via een verrekijker natuurlijk!

Tijdens taalbad gingen we direct aan de slag: we maken elk onze eigen verrekijker. Tijdens taalbad speelde we ook nog een memory waarbij we de juiste staart met het juiste dier moesten vinden. Ook de zoo-bingo was een succes. Florian was de winnaar. Als beloning voor het flink werken, mochten we een stukje naar de junglebook kijken. 

De volgende dag gingen we op safari in de klas. Heel stilletjes, en elk met onze eigen verrekijker, gingen we op zoek naar de dieren die juf Lisa verstopt had. Bij elk gevonden dier kregen we een informatief filmpje te zien. Wist je dat de slang kan vervellen? 

Tijdens wiskunde hebben we 2 weken gewerkt rond de begrippen meer, minder en evenveel. De eerste week was zebra jarig, hij kreeg cadeautjes. We telden het aantal cadeautjes die zebra kreeg, maar zebra gaf ook cadeautjes weg: zebra geeft 1 cadeautje minder/meer aan jou dan hij zelf geeft. Alois en Lars hadden er hun bedenkingen bij. Wat is een verjaardag zonder taart? Dus we gingen aan de slag: voor de verjaardag van zebra maakten we een zebrataart, mmm! De tweede week hadden we 2 apen op bezoek, maar ze hadden ruzie: het lukte de apen niet om hun bananen gelijk te verdelen. Gelukkig kregen ze hulp van de kinderen: de bananen gelijk verdelen over de apen, hoeveel bananen heeft de ene aap meer/minder dan de andere? Van al die bananen en al dat tellen kregen we honger, dus maakten we verse bananenwafels met bananenmilkshake, heerlijk!

Tijdens krullenbol (schrijfvaardigheden) kregen we schrijfoefeningen in thema, we leerden een aap en een olifant tekenen volgens een stappenplan en we knutselden 2 apen in een boom. De aapjes kunnen ook gebruikt worden als vingerpop. 

Bewegend leren, hoekenwerk, ruimtelijk oriënteren werden allemaal aangepast aan het thema: hokken maken voor de dieren in verschillende vormen en grootes, buiten dieren zoeken via het volgen van een wandelkaart,... 

Tijdens godsdienst werken we rond bomen en planten. In de klas verzorgen we samen een klasplantje. Welke kleur zou er uit het knopje komen? Pawel had het juist geraden, het is een geel bloemetje. Wat heeft een plant nodig om te groeien en te bloeien? We luisterden naar een liedje en zo wisten we het: water en zonlicht! Juf toverde ons om tot bomen. Onze armen waren de takken en ons lijf was de stam. We luisterden naar muziek en bewogen mee met onze takken. Plots kregen we muziek te horen van een hele harde storm: alle bomen waaiden om! We gaven elkaar een handmassage met massageolie op basis van lekkere bloemengeuren en we gingen buiten op stap om te kijken naar de knopjes op aan de bomen en de bloemen in het gras. 

Deze week zijn we gestart met thema Pasen. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten