woensdag 25 september 2019

Het kleurenmonster en zoveel meer

   


Thema “Het kleurenmonster”

Afbeeldingsresultaat voor kleurenmonsterHet kleurenmonster is in de war. Alle kleuren op zijn lijf staan dwars door elkaar. Een meisje wil hem helpen. Ze vertelt hem dat de kleuren voor gevoelens staan. Als je ze allemaal een eigen plekje geeft, voel je je prettiger. Het kleurenmonster ontdekt welke kleur voor welke emotie staat en ordent ze allemaal:
-       Geel: ik ben blij
-       Rood: ik ben boos
-       Blauw: ik ben verdrietig
-       Groen: ik ben rustig
-       Grijs: ik ben bang 
-       Roze: ik ben verliefd

Afbeeldingsresultaat voor kleurenmonsters gevoelens Tijdens de Sociaal-emotionele ontwikkeling hebben we kennis gemaakt met de verschillende gevoelens en de daaraan gekoppelde kleuren.
De 6 verschillende monstertjes kregen een plekje in onze klas. Met een gepersonaliseerde wasknijper, kunnen de kinderen aantonen hoe ze zich voelen. Er wordt vaak naar de monsters verwezen wanneer iemand zich moeilijk kan uitdrukken in een bepaalde situatie. 

Wist je trouwens dat een kleurenmonster heel gemakkelijk is om na te tekenen? Wij hebben het alvast geprobeerd tijdens de les Wereldoriëntatie. Nadien kleurde we het kleurenmonster in naargelang we onze voelden. En zo te zien, voelen we ons heel blij. 
Via deze link: https://youtu.be/8PhvqVg2iC8kan je zelf een kleurenmonster natekenen. Je volgt gewoon de stappen die uitgelegd worden in het filmpje.  

In de klas konden we ook gevoelens/kleuren van het kleurenmonster sorteren. Want volgens het verhaal kan je, als je je in de war voelt, je gevoelens opsplitsen in potjes. 

In de muziekhoek werd een keyboard geplaatst. Daar konden we een kleurenpatroon naspelen van het kleurenmonster. De kleuren van op de kaartjes, konden we terugvinden op de toetsen van het keyboard. 

Wij begrijpen zo goed waarover het verhaal van het kleurenmonster gaat, dat we het verhaal zelf konden naspelen. Eerst mochten we kleuren sorteren in een potje, daarna werd ieder potje/kleurtje besproken. In een spiegel konden we zelf zien hoe boos, blij, bang, verdrietig, verliefd en rustig we konden kijken. En of dat het grappig was! 

Tijdens de lessen taalbad leerden we de gevoelens nog beter kennen. We mochten kaartjes opvissen met een hengel. Op ieder kaartje stond een gezicht. Hoe kijkt dat gezicht? We mochten de verschillende gezichtsuitdrukkingen sorteren volgens het juiste gevoel. Daarna vertelde de juf een kort verhaaltje. Oren open en heel goed luisteren, want als het verhaaltje gedaan was mochten we een masker opzetten naar hoelang we ons bij deze situatie voelden. 

Op het einde van het thema hebben we onze eigen gevoelsmeter gemaakt. Met een wasknijper kunnen we nu zelf aantonen hoe we ons voelen, leuk hé! 


De eerste maand van het schooljaar is achter de rug, wat gaat het snel. Gedurende de hele maand september hebben we gewerkt rond ‘Het kleurenmonster’. Het kleurenmonster is een heel goed hulpmiddel voor de kinderen die het moeilijk hebben om te verwoorden hoe ze zich voelen. Indien je niet weet hoe je zoon/dochter zich voelt, grijp gerust eens naar hun zelfgemaakte gevoelsmeter.











































Zoals je ziet op de vele foto's, is er heel wat gewerkt geweest in de maand september. Gelukkig was er af en toe ook eens tijd voor kleine momentjes van ontlading. Op een mooie zonnige dinsdag kwam de ijskar naar onze school. In het gras onder een boom konden we genieten van 2 bolletjes ijs naar keuze, smullen maar! 
Eind september was er kermis in het dorp van Aartrijke. Met de hele klas gingen we even een kijkje nemen. Leuk, boksauto's... En of dat er gebotst werd met die speciale auto's. Uitleven maar...






















De eerste maand van het schooljaar is al achter de rug. De maand oktober beginnen we met een nieuw thema... we waaien de herfst in. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten